Wat doet Stibat voor mij?

Met de komst van de elektrische fiets kreeg de fietsbranche te maken met een nieuwe afvalstroom. Jaarlijks komen er circa 200.000 fietsaccu’s op de Nederlandse markt. Al deze accu’s moeten op verantwoorde wijze ingenomen en gerecycled worden. Stibat helpt u graag bij het uitvoeren van uw verplichtingen. Als producent of importeur regelt u zelf de opslag van de afgedankte accu’s. Dealers ontvangen een inzamelmiddel van ons.

Uitgebreid inzamelnetwerk

Producenten en importeurs van elektrische fietsen zijn verplicht om oude accu’s weer in te nemen en op verantwoorde wijze te verwerken. Samen met een collectief van fietsmerken en de RAI Vereniging is er een systeem opgezet om fietsaccu’s eenvoudig, veilig en verantwoord in te zamelen. Dit collectief is verder gegaan onder de naam Stichting EPAC. Stichting EPAC geeft opdracht aan Stibat, waardoor Stibat de uitvoerende organisatie is. Stibat draagt ervoor zorg dat Stichting EPAC voldoet aan de producentenverplichtingen (Regeling en Besluit Beheer Batterijen en Accu’s 2008) die op haar en haar deelnemers rusten. Door de jarenlange ervaring met het veilig en verantwoord inzamelen van draagbare en industriële batterijen, past deze (nieuwe) afvalstroom prima in de bestaande structuur van Stibat. Zo kunnen consumenten oude fietsaccu’s eenvoudig inleveren bij de fietsdealers.  

Stibat zorgt voor schone en veilige sortering en recycling

Stibat brengt de ingeleverde accu’s naar ons landelijke sorteercentrum in Lelystad. Daar verzorgen professionals de sortering, een essentieel onderdeel bij de recycling. Immers: hoe efficiënter de sortering, hoe efficiënter het terugwinnen van waardevolle grondstoffen! De gesorteerde batterijen gaan vervolgens naar verschillende Europese recyclers, die voldoen aan de wettelijke EU-richtlijnen. Daar worden de waardevolle stoffen herwonnen.

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact met ons op via onderstaande contactgegevens.
Direct aanmelden? Dat kan bij Aanmelden.

Harm Noorman

Manager Producenten Services

Lia Schenk

Medewerkster Producenten Services

Procedure en kosten

Stibat regelt het hele proces van inzamelen, sorteren en recyclen van de fietsaccu’s. Wat doet u? Dat leest u hier.

Aanmelden

Wilt u deelnemer worden? Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.

Over Stibat

Lees hier alles over de stichting die zich bezighoudt met de inzameling en verwerking van afgedankte batterijen.