background navigation
Terug naar het overzicht

Producenten verantwoordelijkheid

Als producent of importeur van (producten met ingebouwde) batterijen en accu’s heeft u een producentenverantwoordelijkheid. Voor u geldt het Besluit beheer batterijen en accu’s 2008. Dat betekent dat u de wettelijke plicht en verantwoordelijkheid heeft om afgedankte batterijen en accu’s in te zamelen en te recyclen.

Inzamelen, recyclen, voorlichten

U heeft vier verantwoordelijkheden:

  • Zorgen voor een landelijk dekkend inzamelnetwerk.
  • De batterijen en accu’s die u op de markt brengt, inzamelen.
  • Batterijen recyclen met de schoonste en best beschikbare verwerkingstechnieken.
  • Eindgebruikers voorlichten over het belang van gescheiden batterijeninzameling.

Daarnaast moet u uw bedrijf registreren als producent of importeur én rapporteren aan de overheid wat het gewicht batterijen is dat u jaarlijks op de Nederlandse markt brengt.

Hulp bij uw producentenverantwoordelijkheid

Stibat biedt ondersteuning. Wij vertellen wat uw wettelijke verplichtingen precies zijn en aan welke wetten en eisen u moet voldoen. Ook geven we praktische hulp bij het leveren van een geschikt inzamelmiddel, ophalen van de batterijen en accu’s en zorgen voor recycling. Opereert u internationaal? Ook dan kunnen we u ondersteunen met onze Europese Compliance Tool.

Collectief en individueel

Inmiddels sloten zich al meer dan 900 producenten en importeurs aan bij Stibat. Zo bieden we een collectieve oplossing aan de producenten en importeurs van batterijen en accu’s verenigd in de Stichting Batterijen voor draagbare en industriële batterijen en Stichting EPAC (Electronically Propelled Assisted Cycle) voor accu’s voor de aandrijving van elektrische fietsen. Ook ondersteunen we ARN (Auto Recycling Nederland) op het gebied van de accu’s voor het starten en aandrijven van auto’s. En werken we voor individuele organisaties in de doe-het-zelf-, autobranche en retail. Iedereen die batterijen of accu’s (los of in een apparaat) importeert óf produceert, kan bij Stibat terecht. Zo weet u zeker dat u aan de wettelijke eisen voldoet.

 

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact met ons op via onderstaande contactgegevens.

Accountmanager

Laura de Ruijter

Telefoon

079 - 363 20 90