background navigation

Innameplicht voor fietsenwinkels

Wanneer u elektrische fietsen en/of losse fietsaccu’s verkoopt geldt voor u de innameplicht. Dat betekent dat u verplicht bent om fietsaccu’s in te nemen en moet zorgen dat deze op een verantwoorde wijze worden afgedankt volgens de wettelijke regels. Het kan een lastige en tijdrovende klus zijn om individueel te voldoen aan deze wettelijke verplichting. Daarom biedt Stibat ondersteuning met een handige, kant-en-klare inzameloplossing die voor verkopers van fietsaccu’s helemaal gratis is.

Wettelijke verplichting

De innameplicht houdt in dat u:

  • zich actief laat zien als inleverpunt;
  • afgedankte fietsaccu’s van eindgebruikers accepteert;
  • eindgebruikers niet mag verplichten om een nieuwe fietsaccu te kopen na het inleveren;
  • na inzameling voor een verantwoorde afvoer van de fietsaccu’s zorgt.

Landelijk dekkend inzamelnetwerk

Wanneer u gebruik maakt van de inzameloplossing van Stibat dan wordt uw fietsenwinkel opgenomen in ons landelijke dekkend inzamelnetwerk. Zo hebben we in Nederland meer dan 27.000 inleverpunten waar eindgebruikers batterijen kunnen inleveren waarvan ruim 1.600 inleverpunten voor fietsaccu’s. Als inleverpunt zorgt u ervoor dat eindgebruikers hun fietsaccu’s eenvoudig kwijt kunnen en draagt u bij aan een beter milieu.

Veilig fietsaccu’s inzamelen

Fietsaccu’s inzamelen is belangrijk werk. Het is noodzakelijk dat dit op een veilige en verantwoorde manier gebeurt. Stibat werkt volgens de richtlijnen zoals de wet voorschrijft. Daarom ontvangt u van ons een inzamelmiddel dat voldoet aan strenge eisen voor veilig transport. Brandvertragende en antistatische zakken om defecte en/of beschadigde fietsaccu’s individueel in te verpakken. En wanneer het inzamelmiddel vol is, ruilen wij deze om voor een leeg exemplaar. Ook leveren wij u instructies zodat u weet hoe u verantwoord met de accu’s om moet gaan.

Recycling conform Europese regelgeving

De verwerking van fietsaccu’s moet aan strenge eisen voldoen. Dankzij recycling kunnen we metalen en schaarse, waardevolle metalen uit fietsaccu’s halen en deze weer hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten. De recyclers met wie wij samenwerken zijn gecertificeerd en werken conform nationale- en Europese regelgeving.

Aanmelden bij Stibat

Heeft u een innameplicht en wilt u ervan op aan kunnen dat u voldoet aan de wettelijke regels? En wilt u gratis gebruik maken van de handige, kant-en-klare inzameloplossing van Stibat? Vul dan het registratieformulier in.

 

Brochure innameplicht voor fietsenwinkels

Wanneer u elektrische fietsen en/of losse fietsaccu’s verkoopt moet u voldoen aan de innameplicht. Lees er meer over in onze brochure.

Download brochure

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met Bas Brands (Accountmanager) via telefoonnummer 06 48 849 031 of e-mailadres [email protected].