background navigation
Terug

Correcties in myBatbase? Zo doet u dat!

Heeft u de batterijenopgave over 2022 al ingevoerd in myBatbase? Hartstikke goed! Toch kan het zijn dat u nog iets wilt corrigeren. Misschien zijn er batterijen geëxporteerd waardoor uw beheerbijdrage wijzigt. Of misschien is er een lading batterijen retour gekomen. Deze correcties (en meer!) voert u gemakkelijk door in myBatbase. Wij leggen graag uit hoe.

Correcties aanmaken in myBatbase

Een correctie maakt u aan door in myBatbase te klikken op ‘Correctie 2022’. Dan opent de correctieperiode 202213. Hier vult u de aangepaste aantallen in. Maar let op: vul de verschillen in met de oude aantallen, en dus niet de totalen over het gehele jaar.

Direct naar myBatbase

Beheerbijdrage aanpassen door exportregeling

Veel correcties vallen onder de exportregeling. Koopt uw bedrijf (producten met) batterijen die u importeert naar Nederland? Dan betaalt u een beheerbijdrage per batterij. Stel nu dat een klant de batterijen van u koopt en voor een deel weer exporteert. Hoe zit het dan met de beheerbijdrage? Volgens de exportregeling mag uw klant die van uw bedrijf terugvragen, voor het deel batterijen dat is geëxporteerd. En dus moet u uw opgave aanpassen. Hiervoor gebruikt u een correctie. U geeft de batterijen die uw klant heeft geëxporteerd negatief op, met een minteken voor het aantal dus.

Overige correcties doorvoeren

Natuurlijk is het ook mogelijk dat u gewoon een foutje heeft gemaakt. Of u heeft per ongeluk batterijen opgegeven die in Nederland zijn ingekocht. Het kan ook zijn dat er (producten met) batterijen retour zijn gekomen. Of wellicht exporteert u batterijen van een voorraad die al was opgegeven. Of mogelijk heeft een accountsbezoek geleid tot aanpassingen in nomenclatuur codes. Dit zijn allemaal redenen om correcties door te voeren in myBatbase.

De knoppen ‘Bewaar’ en ‘Verzenden’

Heeft u alle correcties in myBatbase gezet? Klik dan op ‘Bewaar’ om de beheerbijdrage te berekenen. En vergeet niet om op ‘Verzenden’ te klikken.

Deadline en vervolg

Op 1 maart is de uiterste deadline van de batterijenopgave, maar u heeft tot 1 mei voor het doorgeven van correcties. Daarna is uw opgave definitief en wordt de informatie gerapporteerd aan het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Mogelijk komt een accountant in opdracht van Stibat nog een verificatieonderzoek doen om te kijken of de opgaven goed zijn ingevoerd. Dat hoort u dan per e-mail van ons.

Vragen en opmerkingen

Komt u er niet helemaal uit? Op alle pagina’s vindt u knoppen voor extra informatie, te herkennen aan de ‘i’. En bij ‘Informatie’ staat een handleiding van myBatbase. Ook vindt u hier de Tarievenlijst en het Totaaloverzicht Batterijen met de Stibat-systeemcodes. Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met Wendy Wielink of Carolina Boer van Stibat via 079 – 363 20 90 of [email protected].

Tip 1 Vergelijk uw jaaroverzichten

Doet u maandelijks of per kwartaal opgave? Dan raden we aan om een jaaroverzicht van de verkopen uit te draaien en dat te vergelijken met eerdere opgaven in myBatbase. Zo ontdekt u snel wat goed en fout is gegaan en of er nog iets gecorrigeerd moet worden.

Tip 2 Print uw meeste recente opgave

Wilt u een opgave printen voor uw eigen administratie? Ga dan linksboven naar ‘Opgaven’ en klik op ‘Printen en exporteren’. Klikt u daarna op ‘Print’, dan krijgt u een overzicht van de meest recente opgave. Wilt u een gedetailleerd overzicht van uw opgave inclusief de Stibat-systeemcodes? Klik dan niet op ‘Print’, maar kies ‘Exporteer naar Excel’.

Tip 3 Bekijk en print een oudere opgave

U kunt ook een oudere opgaveperiode selecteren en dan op ‘Print’ klikken. Dan krijgt u een overzicht van alle opgegeven batterijen in die periode. Dat is handig om een vergelijking te maken. Kies ook hier voor ‘Exporteer naar Excel’ als u een gedetailleerd overzicht wenst.

Tip 4 Verander de opgavefrequentie

Wilt u vaker of minder vaak opgave doen? Nadat de laatste opgave van het jaar is gefactureerd, kunt u via ‘Mijn gegevens’ de opgavefrequentie wijzigen. Een jaarlijkse opgave is alleen mogelijk bij een totale beheerbijdrage van minder dan € 2.500,- per jaar exclusief btw.