background navigation
Terug

Correcties in myBatbase? Zo doet u dat!

Op 1 maart was het zoverde deadline voor doen van de batterijenopgave in myBatbase. Tot 1 mei hebben bedrijven nu de tijd voor de volgende stap: het opgeven van correcties. Maar wat moet en kunt u eigenlijk aanpassen en toevoegen in myBatbase? En hoe pakt u dat aanStibat licht toe en geeft tips. Aarzel niet om bij vragen contact op te nemen met het team Producenten Services; wij helpen u graag.

Correcties in myBatbase

Allereerst natuurlijk het allerbelangrijkste, hoe maakt u een correctie? Dat werkt eenvoudig. Klik op ‘Correctie 2019’ (dan opent de correctieperiode 201913) en vul de aangepaste aantallen in. Maar let op: vul hier de verschillen in met de oude aantallen. Edus níet de juiste totalen.

Exportregeling

Veel correcties vallen onder de exportregeling. Stel dat uw bedrijf (producten met) batterijen koopt en importeert naar Nederland. Per batterij wordt dan een beheerbijdrage betaaldVervolgens worden dbatterijen gekocht door een ander bedrijf. Dit bedrijf exporteert (een deel van) de batterijen naar het buitenland. Dan mag dat bedrijf, voor dat deel batterijen dat geëxporteerd is, de beheerbijdrage terugvragen bij uw bedrijf. En moet uw opgave dus ook aangepast worden. Dat doet u door middel van een correctie. U geeft de batterijen die uw klant heeft geëxporteerd negatief op (met een min-teken voor het aantal).

Overige correcties

Natuurlijk is het ook mogelijk dat er gewoon een foutje is gemaakt. Of u hebt per ongeluk batterijen opgegeven die in Nederland zijn ingekocht. Het kan ook zijn dat er (producten met) batterijen retour gekomen. Of wellicht exporteert u zelf batterijen (van voorraad die wél was opgegeven). Dat zijn allemaal redenen om correcties door te voeren.

Verzenden

Bent u klaar met het doen van correcties? Klik dan tussentijds op Bewaar om de beheerbijdrage te berekenen. En vergeet vooral niet om op Verzenden te drukken.

Vragen of opmerkingen

De deadline voor het doorgeven van correcties is als uitzondering verruimd naar 1 mei. Daarna zijn de opgaven definitief en wordt de informatie gebruikt voor rapportage aan het Ministerie van I&W. Het is mogelijk dat een accountant in opdracht van Stibat verificatieonderzoek komt doen om te kijken of de opgaven goed zijn ingevoerdKomt u er niet helemaal uit? Op alle pagina’s vindt u knoppen voor extra informatie (te herkennen aan de ‘i’). En bij Informatie staat een handleiding van myBatbaseOok vindt u hier de Tarievenlijst en het Totaaloverzicht Batterijen met de Stibat systeemcodes. Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met Wendy Wielink of Carolina Boer via telefoonnummer 079 – 363 20 90 of e-mailadres deelnemerszaken@stibat.nl.

 

Tip: vergelijken jaaroverzichten

Vooral deelnemers die maandelijks, tweemaandelijks en per kwartaal opgaven doen, raden we aan om een jaaroverzicht van de verkopen uit te draaien. Edeze te vergelijken met wat eerder is opgegeven. Zo ontdekt u snel wat goed en fout is gegaan en of er nog iets gecorrigeerd moet worden.

Tip: opgaven inzien en printen

Om oudere opgaven te zien, selecteert u het opgavejaar en de opgaveperiode linksboven in het ‘Opgaven’scherm.

Om een overzicht uit te draaien van uw opgavengaat u naar ‘Opgaven’ en klikt u op ‘Printen en exporteren’. Klikt u daarna op ‘Print’, dan krijgt u een overzicht van de meest recente opgave. Handig voor uw eigen administratie. Bepaalt u eerst de opgaveperiode en klikt u vervolgens op ‘Print’, dan krijgt u een overzicht van alle opgegeven batterijen in die periodeDat is weer gemakkelijk om een vergelijking te maken. Wilt u een gedetailleerd overzicht van uw opgave inclusief de Stibat systeemcodes? Klik dan niet op ‘Print, maar kies ‘Exporteer’.

Tip: verander de opgavefrequentie

Wilt u de frequentie wijzigen? Nadat de laatste opgave van het jaar is gedaan, kunt u via ‘Mijn gegevens’ de opgavefrequentie wijzigen. Een jaarlijkse opgave is alleen mogelijk bij een totale beheerbijdrage van minder dan € 2.500,- per jaar ex. BTW.