background navigation
Terug

EPBA: Houd knoopcellen buiten bereik van kinderen!

Robots, poppen die een geluidje maken of drones. We gebruiken met z’n allen steeds meer batterijen en ook speelgoed kan vaak niet zonder. De Europese batterijenassociatie lanceerde daarom een voorlichtingscampagne voor ouders over knoopcellen. Ook Stibat informeert consumenten op verschillende manieren over het veilig gebruiken en opslaan van batterijen.

De European Portable Battery Association (EPBA) behartigt de belangen van oplaadbare en draagbare batterijenfabrikanten en distributeurs in de Europese Unie en daarbuiten. En is daarmee de Europese broer van Stibat. De veilige en verantwoorde omgang met batterijen is, net als bij Stibat, een belangrijk speerpunt voor de organisatie.

Knoopcellen en kinderen

Zo startte de EPBA een campagne om ouders te informeren over hoe je een knoopcel veilig bewaart en wat je kunt doen als een kindje een knoopcel inslikt. Het gaat dan vooral om knoopcellen groter dan 16 millimeter. Mocht een kindje toch een batterij inslikken, dan zal het in de meeste gevallen door het lichaam gaan zonder schade. Maar een batterij van groter van 16 millimeter kan – zoals alle kleine objecten – blijven steken in de slokdarm.

Tips

De EPBA geeft verschillende tips. Bewaar batterijen bijvoorbeeld op een plek waar kinderen er niet bij kunnen en zorg dat het batterijenvakje in apparaten goed dicht zit met bijvoorbeeld een schroefje. Mocht het kindje een batterij hebben ingeslikt, geef het geen eten of drinken. Laat het niet overgeven en ga direct naar een arts. Bekijk de animatievideo en infographic voor meer adviezen. Op de website van EPBA is meer informatie te vinden over de organisatie zelf: www.ebpaeurope.net.

Consumenten en batterijen: legebatterijen.nl

Ook Stibat informeert over het veilige gebruik van batterijen. Op de website legebatterijen.nl is allerlei informatie voor consumenten te vinden over batterijen, het bewaren van batterijen en waar de inleverlocaties zijn. Bekijk bijvoorbeeld onze infographic en blogs over veilig spelen en opbergen, wat je het beste kunt doen met een batterij als deze leeg is en hoe je een lege batterijen veilig bewaart.

Meer weten over het veilige gebruik van huishoudelijke batterijen? Ga naar www.legebatterijen.nl.