background navigation
Terug

Goede voornemens leiden tot volle inzamelmiddelen

Meer sporten, stoppen met roken of minder schermtijd, het zijn slechts enkele voorbeelden van goede voornemens. Ook een opgeruimd huis past bij een frisse start van het nieuwe jaar. Dit zorgt voor volle inzameltonnen en -dozen bij de ruim 24.000 inleverpunten van Stibat in Nederland.

Wat draag jij bij met je lege batterij?

Stibat stimuleert consumenten om lege batterijen in te leveren voor recycling bij een Stibat inleverpunt. Met de teruggewonnen grondstoffen worden namelijk nieuwe producten gemaakt, zoals een kaasschaaf, dakgoot of fiets. Daarmee leveren we samen een positieve bijdrage aan het milieu. Bovendien maken consumenten kans op mooie prijzen via onze maandelijkse ‘Lever ze in WIN!’ actie.

Winterschoonmaak leidt tot piek

Al enkele jaren zien we in de maanden december, januari en februari een piek in het aantal ophaalverzoeken van inleverpunten. Niet gek, want een gemiddeld huishouden heeft 118 batterijen in huis, waarvan 10 lege batterijen en 11 batterijen in afgedankte apparatuur. Bij een grondige winterschoonmaak komen consumenten dus vaak een flink aantal lege batterijen tegen.

Extra vrachtauto

Standaard rijden er zeven vrachtauto’s door Nederland om alle volle inzamelmiddelen te legen. Om in te spelen op de voorspelde piek is er vanaf november 2018 een achtste vrachtauto ingezet. Hier gaat veel voorbereiding aan vooraf. Het ophalen van lege batterijen en accu’s gebeurt veilig en verantwoord. Dat betekent dat onze chauffeurs ADR-gecertificeerd zijn en onze vrachtauto’s ingericht volgens ADR-wetgeving (voor het veilig vervoeren van gevaarlijke stoffen over de weg). Vervoeren en verpakken gebeurt op verantwoorde wijze, zoals de wet voorschrijft.

Drukte nog niet voorbij

Ondanks de extra maatregelen die we hebben genomen is het aantal ophaalverzoeken nog steeds hoger dan verwacht. Stibat doet er alles aan om binnen 10 werkdagen de lege batterijen en accu’s op te halen bij deze inleverpunten. Het kan op dit moment echter langer duren dan u van ons gewend bent.