background navigation
Terug

Het is bijna tijd voor uw batterijenopgave. Bereid u alvast voor!

Als deelnemer van Stichting Batterijen en/of Stichting EPAC doet u opgave van de batterijen die u importeert en in Nederland op de markt brengt. Per maand, per kwartaal of per jaar. Voor de batterijenopgave gebruikt u myBatbase: het opgaveportaal van Stibat. De (laatste) batterijenopgave over 2021 moet op 23 januari 2022 binnen zijn. Dat lijkt ver weg, maar om te zorgen dat uw opgave vlot verloopt kunt u zich het best nu al voorbereiden. Wij leggen u graag uit waar u op moet letten.

Update de batterijenlijst vóór uw opgave

Waarschijnlijk heeft u in myBatbase al een lijst met eerder verkochte batterijen aangemaakt. Handig, want die lijst kunt u gebruiken voor uw aankomende opgave. Toch is het belangrijk om de batterijenlijst te updaten voordat u de opgave doet. Het kan immers goed zijn dat uw assortiment is veranderd. Misschien verkoopt u inmiddels ook drones, raceauto’s, elektrische tandenborstels of een ander merk e-bikes. In al deze producten zitten natuurlijk batterijen. Het vergt soms wat uitzoekwerk om uw assortiment door te nemen, zeker voor bedrijven zonder administratieve afdeling. Begin dus op tijd met de update van de batterijenlijst.

Controleer of de Stibat-codes kloppen

Het is ook belangrijk dat de artikelen in uw batterijenlijst kloppen met de Stibat-codes. Stel dat u een AA-alkalinebatterij heeft ingevoerd, dan moet de daaraan gekoppelde Stibat-code daarmee corresponderen. En dus niet met een knoopcel van lithium, bijvoorbeeld. De Stibat-codes zijn niet zichtbaar op uw opgavescherm. U controleert de codes door de batterijenlijst te exporteren. Ziet u een onjuiste Stibat-code? Verwijder dan het artikel, voer het opnieuw in en koppel het aan de juiste code. Alleen met een kloppende batterijenlijst en de juiste Stibat-codes kunnen wij een correcte rapportage indienen. Uw oplettendheid helpt dus enorm!

Extra tip: verwerk correcties in uw opgave

Doet u de batterijenopgave eens per maand of kwartaal? Dan kunt u eventuele correcties van voorgaande perioden verwerken in deze laatste opgave van het jaar. Dat doet u als volgt. Vanuit de eigen verkoopadministratie pakt u alle verkopen van het jaar erbij. En vanuit myBatbase exporteert u alle batterijenopgaven die u tot dusver heeft gedaan. Bijvoorbeeld de eerste drie kwartalen van het jaar of de eerste elf maanden. Het verschil tussen deze twee lijsten toont uw volledige laatste opgave: de verkopen in de laatste opgaveperiode plus de eventuele correcties. Op deze manier weet u zeker dat u geen enkel artikel vergeet.

Vragen over uw batterijenopgave? Wij helpen graag!

Als Stibat alle ingevulde batterijenopgaven binnen heeft, rapporteren we de gezamenlijke cijfers aan de overheid. Een wettelijk verplichte en belangrijke taak, waarmee we bijdragen aan de circulaire economie en een beter milieu. Het is dus zaak dat u uw batterijenopgave zorgvuldig doet. Heeft u daar hulp bij nodig, neem dan gerust contact op met ons Team Producenten Service via 079 – 3632090 of [email protected]. Of raadpleeg de uitgebreide handleiding in myBatbase.