background navigation
Terug

Stibat aanwezig bij toonaangevend internationaal congres over batterijen

Van woensdag 18 t/m vrijdag 20 september vindt voor de 24ste keer het International Congress for Battery Recycling (ICBR) plaats in Lyon (Frankrijk). Dé plek waar de belangrijkste internationale sleutelorganisaties en -figuren uit de industrie discussiëren over de (toekomst van) batterijenrecycling. Natuurlijk is ook Stibat aanwezig; directeur Arie de Jong begeleidt er onder andere een paneldiscussie.

In 1995 richtten batterijenproducenten en -importeurs Stichting Batterijen op met uitvoeringsorganisatie Stibat. Basis vormde de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008 die de wettelijke inzamel- en recycleverplichtingen regelt. Juist die richtlijn wordt nu opnieuw bekeken door de Europese Commissie. Het congres komt dan ook op een cruciaal moment voor de industrie.

Klimaat & economie

De Europese Commissie is positief over de batterijenrichtlijn. Bijvoorbeeld voor wat betreft de bescherming van het milieu, het stimuleren van de recycling en de verbetering van de interne markt voor batterijen en gerecycleerde materialen. Maar er zijn nog veel vragen. Is het beheer van batterijen aan het einde van de levensduur bijvoorbeeld efficiënt genoeg om de CO2-uitstoot effectief te verminderen? En kunnen gerecyclede materialen ooit een concurrerende bron van batterijmateriaal zijn? De EU-batterijenrichtlijn wordt herzien in een economische context die ingrijpende veranderingen ondergaat, waarbij het klimaat steeds vaker onderwerp van gesprek is. ICBR 2019 is dé plek om te discussiëren en kennis te delen met experts en beslissers uit de sector.

Paneldiscussie

Namens Stibat zijn Arie de Jong (directeur) en Laurens ten Horn (voorzitter) bij het congres aanwezig. De Jong leidt op donderdag 19 september als moderator de paneldiscussie ‘Sustainable Policy for Batteries: Beyond the Batteries Directive’. De panelleden zijn belangrijke spelers in de industrie en  vertegenwoordigen organisaties als de Europese Commissie, European Electronics Recyclers Association (EERA) en FDK Corporation (Japanse batterijenproducent).

Meer informatie of aanmelden?

Kijk voor meer informatie op de website van het congres: https://www.icm.ch/icbr-2019. Hier kunt u zich ook registreren.