background navigation
Terug

Stibat feliciteert leerlingen van JenaXL

Zes leerlingen van JenaXL in Zwolle hebben op 18 april met hun BattyXL de 3M Science Challenge 2017 gewonnen. De BattyXL kan reststroom halen uit lege batterijen om vervolgens een telefoon op te laden. Met dit project heeft JenaXl de eerste plek behaald van de 3M Science Challenge en wint een cheque van € 10.000.-.

Om de BattyXL te ontwerpen, hebben de leerlingen uitgebreid onderzoek gedaan. De leerlingen zagen dat er veel batterijen worden gebruikt. Zij waren benieuwd hoe leeg lege batterijen zijn. En wat hier uiteindelijk mee wordt gedaan.

Ontwikkeling van de BattyXL

De leerlingen hebben 831 batterijen getest en zagen dat lege batterijen vaak nog reststroom bevatten. Stibat heeft de school bezocht om meer te vertellen over het proces van inzameling en recycling. Met deze kennis is de BattyXL ontwikkelt, zodat lege batterijen pas worden ingeleverd als ze écht leeg zijn. Bewustwording is een belangrijk thema voor de leerlingen. Ze hopen te bereiken dat mensen bewuster omgaan met hun batterijen.

En verder..

Tijdens de finaledag van de 3M Science Challenge bij de TU in Delft presenteerden de leerlingen hun plan aan de jury. Met nog vijf andere groepen was het een spannende strijd! Het plan van de leerlingen is om de gewonnen geldprijs te investeren in de BattyXL. Uiteindelijke doel is om de BattyXL in een kleinere versie te maken. Zodat die makkelijk ergens in huis kan staan en de mensen bewust omgaan met hun lege batterijen.