background navigation
Terug

Zero Waste Challenge: ook studenten zamelen batterijen in

Veel mensen zamelen plastic, papier, glas, gft én batterijen al apart in. Eén doelgroep blijft echter achter, zo blijkt uit onderzoek: de studenten. De gemeente Wageningen, als echte studentenstad, merkte dat ook en zette de Zero Waste Challenge op. De challenge loopt van april tot en met juni met als doel: afval scheiden promoten bij studenten. Op 19 april lag de focus op batterijen. Stibat hielp uiteraard mee.

Zo’n vijfhonderd studenten van twee tot vijf studentenflats in Wageningen worden drie maanden lang uitgedaagd om afval gescheiden in te leveren. Afval kan zo hergebruikt worden met als uiteindelijk resultaat: zero waste. Gedurende negentig dagen worden allerlei activiteiten georganiseerd via social media, met een speciale app en krijgen studenten diverse inzamelfaciliteiten tot hun beschikking. Thema’s zijn onder andere PMD-wat vang ik ermee, GFT niet door de plee, Afvallen doe je zo en DIY (do it yourself).

Inzamelen van lege batterijen

Ook batterijen krijgen een plekje binnen het programma. Zo stuurde de gemeente Wageningen op 19 april vrijwilligers op pad om de lege batterijen bij de studentenhuizen op te halen. De studenten maakten er graag gebruik van. Om studenten nog extra te stimuleren, verlootte Stibat enkele Pluimen (cadeaubonnen) onder de studenten die batterijen inleverden. Natuurlijk in zakje met tien stuks mét naam en adres, zoals gebruikelijk bij de actie van Stibat ‘Lege batterijen? Lever ze in en WIN!’.

Inzamelfaciliteiten

Daarnaast deelde Stibat de kleurrijke Batterij Bewaarboxen uit. Op die manier kunnen studenten lege batterijen eenvoudig op één plek in huis verzamelen. Om te zorgen dat de studenten ook in de toekomst afval blijven scheiden, kijkt de gemeente of het mogelijk is inzamelvoorzieningen bij de studentenhuizen te plaatsen. Zo is een studentenkeuken straks een afvalscheidingsstation. Natuurlijk kunnen de studenten hun afgedankte batterijen ook zélf wegbrengen. Met 24.000 inleverpunten is er altijd wel eentje in de buurt.