background navigation
Terug

BN’ers ondersteunen boodschap Europese batterijenweek: lever ze in!

Batterijen horen niet in de vuilnisbak, maar wél in de inzamelbak. Van maandag 3 tot en met zondag 9 september is het Europese Batterij Recycle Week. Een goed moment om je lege batterijen in te leveren. In die week start een jongerencampagne van Stibat (de batterijeninzamelaar van Nederland) waaraan verschillende bekende Nederlanders meewerken. Onder andere Lieke van Lexmond en influencer Kalvijn helpen mee de boodschap te verspreiden.

Een batterij bevat schadelijke stoffen én waardevolle metalen. Die schadelijke stoffen horen niet in het milieu en de waardevolle metalen kunnen opnieuw gebruikt worden dankzij gescheiden inzameling en recycling. Omdat iedereen steeds meer batterijen gebruikt, is recycling ook steeds belangrijker. Stibat verzorgt in Nederland al meer dan twintig jaar de inzameling en recycling van batterijen en accu’s.

Groene jongeren

Om die boodschap extra kracht bij te zetten, presenteert Eucobat in samenwerking met Stibat de Europese Batterij Recycle Week: een jaarlijks terugkerend evenement compleet in het teken van batterijeninzameling en -recycling. Eucobat is de koepel van Europese batterijenorganisaties. Stibat start dit jaar een grote (online) campagne gericht op jongeren, een doelgroep die vaak niet bezig is met het gescheiden inleveren van batterijen. Hieraan werken verschillende BN’ers mee als Lieke van Lexmond, Sam Feldt en influencers als Kalvijn, Kaj van der Ree en Cynthia Schultz. Het verwachte bereik: maar liefst 1 miljoen!

118 batterijen in huis

Nog wat mooie cijfers: in 2017 is 4 miljoen kilo aan batterijen ingezameld en wordt bijna 80 procent van de batterijen gerecycled. Gemiddeld zijn er 118 batterijen in huis te vinden, terwijl mensen denken dat dit er 35 zijn. Ze zitten verborgen in apparaten als fietslampjes, randomreaders en muziekkaarten. Er is dus nog steeds werk aan de winkel!

Inleveren? Winst voor milieu én mens!

Inleveren is zo gebeurd. De ruim 24 duizend inleverpunten zitten namelijk verspreid door heel het land. Zoals bij Albert Heijn, Jumbo en GAMMA. En in heel veel winkels, onder andere Blokker, HEMA of Kruidvat. Waar je ze koopt, kun je ze kwijt! Met het inleveren van batterijen zijn mooie prijzen te winnen door mee te doen met de inzamelactie ‘Lege batterijen? Lever ze in en WIN!’. Doe 10 batterijen in een zakje samen met een briefje met je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres en lever deze in bij een inleverpunt van Stibat. Zo maak je elke maand kans op reischeques van € 500,- en € 1000,- en Pluim cadeaubonnen van € 25,-.

Over Stibat

Stibat organiseert als non-profitorganisatie de inzameling en recycling van lege batterijen in Nederland. In 1995 richtten batterijenproducenten en -importeurs Stibat op om aan de wettelijke inzamel- en recycleverplichtingen te voldoen. In meer dan twintig jaar tijd bouwde de stichting een landelijk dekkend inzamelnetwerk op bij winkels en scholen. Dankzij dit netwerk en de samenwerking met professionele partners zamelt Stibat jaarlijks negen van de tien afgedankte batterijen gescheiden in. Kijk voor meer informatie op www.legebatterijen.nl.