background navigation
Terug

Doe maar apart: landelijke campagne roept inwoners op accu’s en batterijen niet weg te gooien maar apart in te leveren

In de week van de veiligheid (5 tot en met 9 juni) start de mediacampagne Doe maar apart. De actie is een initiatief van de Stichting OPEN, BRBS Recycling, NVRD, NRF, Stichting Stibat Services, TLN en Vereniging Afvalbedrijven. De campagne stimuleert recycling en voorkomt batterijbranden.Β 

Batterijen staan bij inzamelaars en verwerkers van afval de afgelopen drie jaar in de top 3 van oorzaken van brand. “Losse batterijen en apparaten met batterijen tussen het rest-, bedrijfs-, bouw- en sloop- en metaalafval geven problemen bij de inzameling en verwerking. Dit leidt vaak tot veiligheidsrisico’s zoals afvalbranden. Als batterijen en elektrische apparaten bij het restafval terechtkomen, gaan ook nog eens veel waardevolle grondstoffen verloren”, zegt Steven van Eijck, voorzitter van Stichting OPEN, “Dat moeten we niet willen, daarom deze aparte campagne.”

Gescheiden inleveren

De campagne Doe maar apart maakt gebruik van radio en social media. De nadruk ligt op het gescheiden inleveren van elektrische apparaten, losse batterijen en accu’s. β€œEen mobieltje kan al voor 93% worden gerecycled. Inleveren en niet weggooien dus. Dat is veilig en levert bruikbare metalen voor een circulaire economie op.” De campagne loopt van 5 tot en met 25 juni met extra aandacht voor jong volwassenen.

Vapes voor 84% van risico’s

Klein elektrisch afval bestaat uit producten zoals smartphones, scheerapparaten, elektrisch gereedschap, e-smokers (vapes), elektrisch speelgoed, losse lithiumbatterijen en (fiets)accu’s. Batterijbranden kunnen ontstaan bij het inzamelen, transport en verwerking van diverse soorten apparaten en batterijen. β€œVooral het gebruik van vapes onder jongeren is zeer zorgelijk”, volgens Van Eijck, β€œDeze e-smokers vertegenwoordigen maar liefst 84% van alle risicovolle apparaten in het restafval, maar ook veel accu’s afkomstig uit boormachines en fietsen worden aangetroffen.”

Batterij Bewaarbox Zakelijk

Consumenten en bedrijven worden in de campagne gewezen op de inleverpunten in winkels en milieustraten. Speciaal voor bedrijven en instellingen ontwikkelde Stichting Stibat Services de Batterij Bewaarbox Zakelijk. Hier passen ongeveer 300 batterijen in. Met de kortingscode DOEMAARAPART vraagt u gratis een Batterij Bewaarbox Zakelijk aan op shop.stibat.nl. Op de campagnewebsite doemaarapart.nl wordt een communicatie-toolkit aangeboden met daarin een logo, poster, animatie en advertentie voor huis-aan-huisbladen.