background navigation
Terug

Nieuw inzamelrecord basisscholen: ruim 179.000 kilo lege batterijen

De tweede editie van de Batterijen Battle was een groot succes. Tijdens de drie weken durende wedstrijd streden basisscholen tegen elkaar om zo veel mogelijk lege batterijen in te zamelen. In totaal zamelden 270 basisscholen ruim 179.000 kilo lege batterijen in. Dat is 85.000 kilo meer dan vorig jaar. Een prachtig record! De actie toont met ruim vier (4,3) procent van alle ingezamelde batterijen een indrukwekkende bijdrage aan batterijrecycling.

Duurzame wedstrijd

De Batterijen Battle is een duurzame wedstrijd, waarbij basisschoolkinderen strijden voor de winst en tegelijkertijd bijdragen aan een beter milieu. Onder het mom van ‘jong geleerd is oud gedaan’ leren zij daarbij milieuvriendelijke keuzes maken als het gaat om lege batterijen. Dat is hard nodig, zo blijkt uit onderzoek van Stibat. Zo’n 39 procent van de Nederlanders weet niet dat ze lege batterijen kunnen inleveren waar ze deze kopen. En 45 procent is zich er niet van bewust waarom recycling van lege batterijen zo belangrijk is.

Inleveren voor recycling

Door lege batterijen in te leveren, krijgen de waardevolle metalen een tweede leven. Bijvoorbeeld als kaasschaaf, stuntstep of steelpan. Hierdoor hoeven er minder grondstoffen uit de natuur gehaald te worden. De Batterijen Battle draagt deze essentiële kennis over aan kinderen, die op hun beurt een voorbeeld stellen voor hun omgeving. Het zijn echte milieuhelden. Met hun recordinzameling van de Batterijen Battle voorkwamen ze ook nog eens de uitstoot van 8,3 miljoen kilo giftige stoffen voorkomen en 114 duizend kilo CO2-uitstoot vermeden.

Spetterende prijzen

Met de Batterijen Battle kunnen scholen spetterende prijzen winnen. Basisschool Jan Barbier uit Hellendoorn heeft met gemiddeld 45,4 kilo lege batterijen per leerling de hoofdprijs in de wacht gesleept: een betoverend dagje uit naar de Efteling voor de hele school. De drie tweede prijzen gingen naar Basisschool De Toermalijn uit Maasbracht (26,3 kilo per leerling), OBS De Eevliet uit Poortvliet (20 kilo per leerling) en CBS De Veenbrug uit Daarlerveen (15,7 kilo per leerling). Deze scholen wonnen een Mad Science Techniekdag. Een educatief en leuk evenement dat het belang van wetenschap en technologie benadrukt.

Organisator Stibat

De Batterijen Battle is een jaarlijks initiatief van Stibat. Als non-profitorganisatie draagt Stibat zorg voor het inzamelen, sorteren en recyclen van lege batterijen en accu’s. In totaal zijn er ruim 27.000 inleverpunten, onder meer bij supermarkten en bouwmarkten. Tijdens de Batterijen Battle zorgt Stibat voor speciale, veilige inzamelvaten op scholen en voor ondersteunend materiaal, zoals posters met inleverinstructies, voorbeeldbrieven en een lespakket. Meer informatie: www.stibat.nl en www.legebatterijen.nl.