background navigation
Terug

Rotterdamse jongeren zijn ‘groenarm’

Rotterdamse jongeren behoren tot de ‘groenarmen’, zo blijkt uit onderzoek van Stibat. Zij leveren minder snel hun batterijen gescheiden in. Om apart inleveren binnen deze doelgroep te stimuleren, introduceert Stibat vanaf 2 juli de nieuwe online game Henk’s Power Pins. Wie de juiste inleverpunten voor batterijen in Rotterdam raadt, maakt kans op leuke Rotterdamse prijzen.

Ruim 4 miljoen

Stibat is dé batterijeninzamelaar van Nederland. In 2018 zamelde de organisatie ruim 4 miljoen kilogram batterijen in, waarvan 37 duizend kilogram in Rotterdam. Van onder andere de lood- en nikkelcadmiumbatterijen wordt bijna 80 procent gerecycled. Goed nieuws, want we gebruiken met z’n allen meer batterijen dan we denken: we hebben er gemiddeld zo’n 118 in huis, terwijl mensen denken dat het er maar 35 zijn (zo blijkt uit onderzoek). Ook in apparaten kunnen batterijen (verborgen) zitten, denk aan fietslampjes, randomreaders en muziekkaarten.

Kleine moeite

Hoewel het goed gaat met inleveren, is er toch een groep die minder snel lege batterijen apart inlevert. Bijna 40 procent van de Nederlanders hoort tot deze ‘groenarmen’, zo onderzocht Stibat. Ook jongeren en inwoners uit Rotterdam horen hierbij. Met de game Henk’s Power Pins laat Stibat zien dat er altijd wel een inleverpunt in de buurt te vinden is. Zo zijn er in Rotterdam zelfs meer dan 700, bijvoorbeeld bij supermarkten, drogisterijen en bouwmarkten. Waar je ze koopt, kun je ze kwijt! Een kleine moeite dus om ze netjes in te leveren en niet in de vuilnisbak te gooien. Zo komen de schadelijke stoffen uit de batterijen niet in de natuur én kunnen nieuwe producten gemaakt worden. Een fiets, kaasschaaf of pan bijvoorbeeld.

Speel de game!

Hoe speel je de game? Ga naar https://powerpins.legebatterijen.nl. Op een interactieve kaart van Rotterdam zie je alle inleverpunten. Bij 3 inleverpunten zit een Power Pin verstopt. Je krijgt een foto te zien van het inleverpunt waar de Power Pin verstopt zit. Kun jij de juiste inleverpunten snel vinden? Dan maak je kans op leuke Rotterdamse prijzen. De hoofdprijs is een vijfgangen Tasting Menu bij sterrenrestaurant FG Food Labs. Andere prijzen zijn bijvoorbeeld Escape Room Doctor Watsons voor 6 personen of waterskiën voor 4 personen bij PRJCT 7 Cablepark. De campagne loopt de hele maand juli.

Over Stibat

Stibat organiseert als non-profitorganisatie de inzameling en recycling van lege batterijen in Nederland. In 1995 richtten batterijenproducenten en -importeurs Stichting Batterijen met uitvoeringsorganisatie Stibat op om aan de wettelijke inzamel- en recycleverplichtingen te voldoen. In vijfentwintig jaar tijd bouwde de stichting een landelijk dekkend inzamelnetwerk van ruim 25.000 inleverpunten op bij winkels en scholen. Dankzij dit netwerk en de samenwerking met professionele partners zamelt Stibat jaarlijks negen van de tien afgedankte batterijen gescheiden in. Kijk voor meer informatie op www.legebatterijen.nl.