background navigation

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag aan Stibat? Bekijk hieronder de antwoorden op de veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Wat is producentenverantwoordelijkheid?

Elk bedrijf dat batterijen en/of accu’s voor het eerst op de Nederlandse markt brengt, heeft een producentenverantwoordelijkheid (Besluit beheer batterijen en accu’s 2008). Dit betekent dat deze bedrijven wettelijk o.a. de inzameling en recycling van afgedankte batterijen of accu’s voor hun rekening moeten nemen, aan voorlichting moeten doen en rapporteren aan de overheid. U kunt uw organisatie aanmelden bij Stibat, zodat Stibat deze verplichtingen voor u uit handen neemt.

Ben ik verplicht mij aan te sluiten bij Stibat?

Stibat is de uitvoeringsorganisatie van Stichting Batterijen en Stichting EPAC. De inzamelsystemen van beide stichtingen zijn algemeen verbindend verklaard. Dat betekent dat alle producenten en importeurs die draagbare batterijen, industriële batterijen lichter dan 1 kg, en/of fietsaccu’s voor het eerst op de Nederlandse markt brengen, een afvalbeheersbijdrage voor deze batterijen moeten betalen aan Stichting Batterijen of Stichting EPAC. Daarvoor dient u zich bij Stibat te aan te sluiten.

Hoe sluit ik me bij Stibat aan?

Vul het registratieformulier in en stuur dit samen met een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel naar [email protected]. U krijgt dan toegang tot ons opgaveportaal myBatbase waarin u periodiek (maand, kwartaal of jaar) opgave doet van het aantal batterijen en/of accu’s die u in die periode voor het eerst op de Nederlandse markt heeft gebracht.

Wat zijn de kosten als ik me aansluit bij Stibat?

Stibat rekent geen lidmaatschapskosten. Wanneer u deelnemer bent van Stichting Batterijen, Stichting EPAC en/of ARN, rapporteert u periodiek hoeveel batterijen en accu’s u op de Nederlandse markt heeft gebracht. Op basis van deze opgave ontvangt u één of meerdere facturen. U betaalt een bedrag per batterij aan de hand van vastgestelde gewichtscategorieën. De beheerbijdrage wordt jaarlijks vastgesteld. Deze mag u in uw kostprijs opnemen. Op een consumentenfactuur mag deze niet als aparte post vermeld worden. Klik hier voor de tarieven.

Heeft Stibat alternatieve oplossingen naast het collectieve systeem?

Stibat doet meer dan alleen het overnemen van de producentenverantwoordelijkheid. We bieden verschillende diensten en oplossingen (op maat) die bijdragen aan een circulaire economie van batterijen en accu’s. Lees hier meer over onze diensten en oplossingen.

Hoe vraag ik een inzamelmiddel voor mijn winkel aan?

Als uw winkel (producten met ingebouwde) batterijen en/of accu’s verkoopt, heeft u een innameplicht. Stibat biedt u een handig totaalpakket. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn om een inleverpunt voor afgedankte batterijen en accu’s te worden? Lees hier meer of meldt u aan als Stibat-inleverpunt via dit formulier.

Mijn organisatie verbruikt veel batterijen en accu's. Is het mogelijk om deze via Stibat op te laten halen?

Repareert u batterijen? Of maakt u nieuwe batterijen met nieuwe en/of hergebruikte cellen? Of heeft u een partij batterijen of accu’s die u verantwoord wilt afdanken? En wilt u weten wat we voor uw organisatie kunnen betekenen? Stibat heeft meer dan twintig jaar ervaring met de inzameling en duurzame verwerking van afgedankte batterijen en accu’s. En dit doen we altijd op een veilige en verantwoorde manier. Lees hier meer over onze ophaalservice.

Waar kan ik melden dat mijn inzamelmiddel (bijna) vol is?

Is uw inzamelmiddel van Stibat (bijna) vol? Neem contact met ons op via telefoon: 0800 – 022 5001 of e-mail: [email protected]. We komen binnen tien werkdagen langs om de afgedankte batterijen en/of accu’s op te halen.

Waar kan ik inloggen om het gespaarde geldbedrag van mijn school te zien?

Als uw basisschool deelneemt aan het inzamelproject van Stibat, kunt u inloggen in het portaal myStibat. Daar ziet u het gespaarde geldbedrag. Alle informatie over het scholenprogramma vindt u op www.legebatterijen.nl/basisscholen.